31. regijski Otroški parlament

Objavljeno dne Sre, 14. 04. 2021 - 11:46

Mladi so v zadnjem letu tudi zaradi koronavirusa spremenili pogled na svet

Na 31. regijskem otroškem parlamentu so izbrali 6 predstavnikov regije, ki bodo 21. aprila o poklicni prihodnosti na spletni konferenci razpravljali z vrstniki iz vse Slovenije

Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje je s spletno video konferenco v četrtek, 8. aprila, izvedla 31. regijski Otroški parlament. Na njem so sodelovali učenci vseh 22 osnovnih šol iz Zgornje in Spodnje Savinjske ter Šaleške doline. 35 mladih parlamentarcev, kar je več kot sicer, ker so se predstavnikom šol pridružili tudi lani izbrani mladi parlamentarci, je razpravljalo na temo Moja poklicna prihodnost. Ekran je bil obarvan v rumeno, rdečo in zeleno mavrico, saj so se parlamentarci med seboj ločili po regijah, da so lahko po končanih izjemno zanimivih razpravah izbrali svoje predstavnike za nacionalni Otroški parlament. Ta bo 21. aprila, izpeljan pa bo preko aplikacije ZOOM, saj se zaradi epidemije ne bodo mogli družiti v Državnem zboru RS, kjer poteka sicer.

Lansko leto je epidemija preprečila razprave na 30. regijskem Otroškem parlamentu, uspešno pa so bili izvedeni medobčinski Otroški parlamenti. Razprave so se preselile na splet preko aplikacije Opin.me. Ker tudi letos ni bilo možnosti, da se mladi iz regije SAŠA srečajo v živo, je bila spletna konferenca dobra rešitev. Mladi so razpravljali na pet podtem, pri vsaki pa so začeli s kratko anketo. Rezultati so zgovorni. Izvedeli smo, da je 18 od 35 mladih parlamentarcev že izbralo poklic. 20 jih je glasovalo, da dovolj poznajo in razumejo slovenski izobraževalni sistem ter poti do izbranega poklica. 12 bi jih izbralo poklic, ki jih veseli, četudi bi kazalo, da se bodo težko zaposlili, 17 pa bi jih raje opravljalo poklic z veliko možnostmi zaposlitve, čeprav nimajo veselja do njega. Med izobraževanjem in opravljanjem poklica jih je kar 24 pripravljenih na mednarodno mobilnost. Prav na tem področju so imeli kar nekaj pripomb. Želijo si namreč, da bi že v osnovni šoli izvedeli več o možnostih izobraževanja na srednjih šolah v tujini. Iskreno so povedali, da so informativni dnevi na srednjih šolah lahko zavajajoči, saj izvedo le dobre stvari o šoli in poklicu, nikjer pa jim ne predstavijo pasti in slabosti. Novi koronavirus je spremenil njihovo razmišljanje in pogled v poklicno prihodnost. »Še pred dobrim letom smo govorili o tem, kako bodo avtomobili v bližnji prihodnosti leteli po zraku, sedaj pa se učimo, kako si pravilno umijemo roke,« je bila ena od izjav mladih parlamentarcev, ki je zarisala kisle nasmehe na obrazih sodelujočih. Ti so poudarili tudi, da so se v zadnjem letu več posvečali sebi in svojim željam, kar je prav tako vplivalo na njihovo odločitev za poklic. 10 parlamentarcev je dvignilo roko na vprašanje, ali so izbiro poklica in izobraževalne poti spremenili zaradi epidemije. In tudi to je zgovoren podatek, saj je mladim očitno pomembno tudi, koliko ur dnevno jim bo vzelo delo, koliko bodo zanj plačani in kje vse bodo zaposljivi. Strahu pred delom v tujini nimajo, še več prednosti pa vidijo v izobraževanju v tujini. Časom primerno so veliko govorili o poklicih v medicini, računalništvu in sociali, nihče pa, za razliko od lani, ni omenjal okoljske problematike in t.i. zelenih poklicev, ki so jim še lani na medobčinskih parlamentih posvečali veliko pozornosti in jih uvrščali med poklice prihodnosti. So se pa glasno vprašali, ali je influencer, bloger … tudi poklic. Mnenja so bila deljena.

Regijo SAŠA bo na 31. nacionalnem otroškem parlamentu zastopalo 6 predstavnikov, ki so jih izbrali s pomočjo tajnega glasovanja. To so Taras Alić in Alina Urbanc iz Šaleške doline, Ana Veninšek in Vid Čeplak iz Zgornje Savinjske doline ter Nina Benić in Lara Kramberger iz Spodnje Savinjske doline. Vsi se že veselijo razprav z vrstniki iz vse Slovenije.

31. ROP
31. ROP
31. ROP
31. ROP
31. ROP
31. ROP
31. ROP
31. ROP
31. ROP
31. ROP
31. ROP
31. ROP
31. ROP
31. ROP
31. ROP

Pomagajo nam