Bliža se 31. Pikin festival

Objavljeno dne Sre, 16. 09. 2020 - 13:52

Letošnji Pikin festival bo –

pa čeprav tako poseben in drugačen, kot ni bil še nikoli. Njegova že 31. izdaja se bo pod imenom Mini Pikin festival odvijala v soboto in nedeljo, 26. in 27. septembra 2020. V mestno središče Velenja bo Pika vabila družine, vsa prizorišča in dogajanje pa je Festival Velenje kot glavni organizator festivala programsko in organizacijsko zasnoval v skladu s trenutnimi ukrepi in omejitvami NIJZ. V predfestivalskem tednu, od ponedeljka, 21. septembra dalje, se bo zvrstilo kar nekaj manjših spremljevalnih dogodkov.

Priprava letošnjega Pikinega festivala je bila letos (sploh po lanski zelo uspešni in odlično obiskani 30. obletnici) zelo velik, predvsem pa negotov zalogaj. Trdno odločeni, da ga vendarle speljemo, smo se opirali na njegovo bogato tradicijo in predvsem željo, da obiskovalcem ponudimo vsak nekaj tiste radožive in razigrane (kulturne) zabave, ki jo živi in prinaša Pika.

V soboto in nedeljo, 26. in 27. septembra, bo tako med 10. in 18. uro oživelo 15 prizorišč širšega velenjskega mestnega središča. Glavni štirje odri (Zeleni – Titov trg, Rumeni – osrednje otroško igrišče, Rdeči – travnik pri Galeriji Velenje, Moder – ploščad pri OŠ Gustava Šiliha) bodo obiskovalcem omogočali varno (sedeče in ograjeno) spremljanje gledaliških, lutkovnih, glasbenih ter čarovniških predstav ter drugih dogodkov, ki se bodo zaradi omejenega števila vstopnic čez dan tudi ponovili. Za vsak dogodek bodo na voljo brezplačne vstopnice, ki jih bo možno dvignili na info točkah na dan dogodka, uro pred začetkom pa le še ob odru, kjer se bo dogodek odvijal. Gostili bomo znane glasbenike, lutkarje in umetnike, med drugimi bodo nastopili Anika Horvat, Plesna šola Kazina, Magic Aleksander, Sam Sebastian, Challe Salle, Eva Škofic Maurer, Damjana Golavšek, Plesni teater Ljubljana, Bepop ladies, Lutkovno gledališče Velenje, Pihalni orkester Glasbene šole Velenje …

Ob tem bomo obiskovalcem različne plesne, ustvarjalne gibalne, umetniške in raziskovalne dejavnosti ponudili še na dodatnih 11 prizoriščih (Galerija Velenje, Kino Velenje, Knjižnica Velenje, Muzej Velenje na Velenjskem gradu, travnik pri Ljudski univerzi Velenje, Cankarjeva ulica, igrišče pri in travnik pred OŠ Gustava Šiliha, travnik ob Domu kulture Velenje, travnik pred Gimnazijo Velenje, Sončni park).

V Galeriji Velenje bodo ob družinskih vodenjih po aktualni razstavi pripravljali delavnice safari joge, lego robotike, tolkalstva in ustvarjanja na temo narave, v Kinu Velenje bodo obiskovalcem ob multimedijski delavnici na voljo štiri brezplačne filmske projekcije. Knjižnica Velenje bo ob bogatem naboru Pikin razstav pripravila posebne Pikine otočke z igrami naši staršev, lego robotiko, pravljično jogo, glineno ustvarjalnostjo, kvizom in knjižnim sejmom, tudi letos pa bodo pridne bralce nagradili s Pikino bralno značko. Ljudska univerza Velenje – Večgeneracijski center Planet generacij bo pripravila razstavo Unicefovih punčk iz cunj, ki jih šivajo prostovoljke oz. udeleženke Planeta generacij. Muzej Velenje bo obiskovalce vabil za debele grajske zidove v srednjeveško življenje z vitezi, plesalci, glasbeniki, raziskovalnimi nalogami in pravljicami. Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje bo v festivalskem tednu pri Vili Rožle pripravila 47. Malo Napotnikovo kiparsko kolonijo za osnovnošolce Velenja, Šoštanja in Šmartnega ob Paki, obiskovalci pa si bodo ob tem lahko izdelali še svojo mini leseno umetnino, si ogledali gledališko predstavo in se pridružili vodenemu ogledu bogatega Sončnega parka. Pikina plesna dvorana se bo letos preselila na športno igrišče OŠ Gustava Šiliha, migalo pa se bo tudi v Pikinih gibalnicah Športne zveze Velenje v parku pred Gimnazijo Velenje - motorični poligon bo letos otroke izzival pod sloganom Pika zmore to tudi brez rok. Glasbena šola Velenje pa bo poskrbela za bogat glasbeni program na številnih prizoriščih festivalskega vikenda.

Častna pokroviteljica 31. Pikinega festivala je vrhunska slovenska pesnica in pisateljica Anja Štefan, ki ji bomo v torek, 22. 9., ob 18. uri v Galeriji Velenje podelili naziv in plaketo Pikine ambasadorke, na pogovoru z njo bo sodelovala tudi avtorica trenutne razstave v galeriji Marjanca Jemec Božič.

Med predfestivalskimi dogodki velja izpostaviti še pravljično-glasbeni večer z Anjo Štefan in Janezom Dovčem, ki bo v Galeriji Velenje v ponedeljek, 21. 9., sredino Pikasto planinsko pustolovščino, ki bo ob Škalskem jezeru nadomestila tradicionalni Pikin pohod, in odprtja različnih Pikinih razstav. V sredo, 23. 9., bomo v sodelovanju z Muzejem Velenje na Velenjskem gradu odprli fotografsko razstavo Po pikastičnih obronkih Šaleške doline, nastalo na podlagi natečaja za osnovnošolce. Knjižnica Velenje bo v četrtek, 24. 9., povabila na odprtje razstav Pike Nogavičke iz bližnjih in daljnih dežel, O zbirki Andreja Štera, Družinska potepanja s Piko, 30. Pikin festival in Bralka meseca: Anja Štefan. Ob odprtju bodo z navdušenim zbiralcem knjig o Piki Andrejem Šterom pripravili tudi pogovor. V petek, 25. 9., bo v Klubu eMCe plac odprtje še zadnje Pikine razstave – mlada oblikovalka Nika Horvat se bo predstavila pod naslovom Metamorfoza. Že od 8. 9. pa je v Galeriji Velenje na ogled razstava ilustracij odlične slovenske ilustratorke Marjance Jemec Božič z naslovom Razkošje domišljije. Priložnostno Pikino razstavo na prostem pa pripravlja tudi Vrtec Velenje.

Seveda ni odveč omeniti, da bomo skrbno upoštevali vse napotke in ukrepe NIZJ-ja in pristojnih služb, ki so trenutno v veljavi (razkuževanje, talne označbe, ustrezna medsebojna razdalja …), in nanje dosledno opozarjali tudi naše obiskovalce.

Poseben zagon nam pri organizaciji letošnjega festivala daje tudi posebno priznanje, ki ga je Pikinemu festivalu izkazala Mestna občina Velenje. V letošnjem letu bo namreč festival prejel grb Mestne občine Velenje, česar smo zelo veseli in na izkazano čast ponosni.

 

31. Pikin festival pod pokroviteljstvom Mestne občine Velenje organizira javni zavod Festival Velenje skupaj s soorganizatorji in partnerji (Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje, Knjižnica Velenje, Mladinski center Velenje, Muzej Velenje, JSKD – OI Velenje, Vrtec Velenje, Glasbena šola Fran Korun Koželjski Velenje, ŠRZ Rdeča dvorana Velenje, Športna zveza Velenje, ZKD Šaleške doline, Univerza za III. življenjsko obdobje Velenje, Ljudska univerza Velenje, Klub vodnih športov Velenje, Planinsko društvo Velenje ter številne druge organizacije, društva in podjetja iz Šaleške doline).

Več o prihajajočem festivalu najdete na Pikini spletni strani www.pikinfestival.si.

Več informacij:

Barbara Pokorny, 041 535 567, 03 898 25 80 / www.pikinfestival.si / pika@velenje.si

31. mini Pikin Festival
31. mini Pikin Festival

Pomagajo nam