Zaključna prireditev nacionalnega natečaja Evropa v šoli je bila letos v Celju – Na njej tudi nagrajenci iz regije SAŠA

Objavljeno dne Čet, 09. 05. 2024 - 12:22

Tema »Dobro se z dobrim vrača« spodbudila veliko ustvarjalnosti pri mladih

En dan pred Dnevom Evrope, v sredo, 8. maja, je v Celju potekal slavnostni zaključek nacionalnega natečaja Evropa v šoli za šolsko leto 2023/2024, ki ga že 29 let pripravlja ZPMS. Medobčinska zveza prijateljev mladine (MZPM) Velenje je regijski koordinator projekta za Savinjsko-Šaleško področje, v tem šolskem letu pa smo prevzeli koordinacijo tudi za mariborsko območje. V natečaju smo bili tudi letos zelo uspešni. V Celje smo peljali avtorje del, ki smo jih poslali na nacionalni nivo natečaja, med njimi so bili tudi »naši« nagrajenci.

Letos so mladi ustvarjali na temo »Dobro se z dobrim vrača«, ki je bila, sodeč po literarnih, likovnih, video, ustvarjalnih in fotografskih delih sodelujočih, izjemen navdih za mlade ustvarjalce. Dokazali so, da so empatični in da jim ni vseeno, vedno bolj socialno razslojena družba pa skrbi tudi njih. V regijskem merilu smo na MZPM Velenje prejeli 126 likovnih, literarnih, fotografskih in video del, ki so jih ustvarili mladi iz regije SAŠA ter 44 del iz šol na mariborskem področju. Ustvarilo jih je 177 avtorjev, sodelovalo pa je kar 61 mentorjev na posameznih šolah, ki so se vključile v natečaj. Dve strokovni komisiji MZPM Velenje sta na nacionalni nivo umestili 38 del, od tega 19 literarnih, 16 likovnih, eno fotografsko, eno video  in eno delo v kategoriji ustvarjalnega natečaja. Mladi ustvarjalci iz naše regije so bili na državnem nivoju najbolj uspešni na literarnem in  likovnem področju: učenka druge triade Ema Vedenik iz OŠ Griže je prejela 3. nagrado za literarno delo, njena mentorica je bila Alenka Turk. Med učenci tretje triade iz vse Slovenije je Ajda Čremožnik iz OŠ Polzela usvojila 1. mesto. Njena mentorica je bila Marija Konovšek. Učenka 7. razreda OŠ Miha Pintarja Toleda iz Velenja Ana Pungartnik Črešnar je v isti kategoriji usvojila 2. mesto. Njena mentorica je bila Irena Polajžar. Na likovnem natečaju je Maj Tibor Rajšp iz OŠ Šalek Velenje za delo z naslovom Prijateljstvo, ki ga je ustvaril pod mentorstvom Borisa Oblišarja, usvojil 3. mesto. Marko Šolajič iz OŠ Polzela pa je pod mentorstvom  Mojce Cestnik, usvojil 3. mesto v kategoriji video natečaja za delo z naslovom »Razdiralna moč narave-povezovalna moč ljudi«.

Na fotografski natečaj smo iz Velenja poslali fotografijo srednješolke Kaje Hanžekovič iz Srednje zdravstvene in kozmetične šole Maribor, ki je zasedla 1. mesto v kategoriji srednješolcev. Njena mentorica je bila Natalija Prašnički. Drugo mesto v kategoriji ustvarjalnega natečaja pa je usvojila še Taja Rop iz OŠ Pesnica, njena mentorica je bila Tadeja Vraber.

Večina »naših« nagrajencev je bila na slavnostnem zaključku v Celju, kjer so si najprej ogledali del Pokrajinskega muzeja, se sprehodili skozi Evropsko vas sredi mesta in na koncu uživali še v zaključni prireditvi v Celjskem domu, kjer jih je nagovorila tudi poslanka v DZ RS Janja Sluga.

MZPM Velenje bo vse avtorje in mentorje, ki so letos sodelovali na regijskem nivoju natečaja, povabil na zaključno prireditev, ki bo 30. maja 2024 v velenjskem Domu kulture. Na njej bodo prejeli tudi regijska priznanja.

EVŠ
EVŠ
EVŠ
EVŠ
EVŠ
EVŠ
EVŠ
EVŠ
EVŠ
EVŠ
EVŠ
EVŠ
EVŠ
EVŠ
EVŠ
EVŠ
EVŠ
EVŠ
EVŠ
EVŠ
EVŠ
EVŠ
EVŠ
EVŠ
EVŠ
EVŠ
EVŠ
EVŠ
EVŠ
EVŠ
EVŠ
EVŠ
EVŠ
EVŠ
EVŠ
EVŠ
EVŠ
EVŠ
EVŠ
EVŠ
EVŠ
EVŠ
EVŠ
EVŠ
EVŠ
EVŠ
EVŠ
EVŠ
EVŠ
EVŠ
EVŠ
EVŠ
EVŠ
EVŠ
EVŠ
EVŠ
EVŠ

Pomagajo nam