Mladi o iskanju rešitev za njihovo boljše duševno zdravje

Objavljeno dne Pon, 19. 02. 2024 - 15:59

Na 34. medobčinskem Otroškem parlamentu bomo osnovnošolci iz Šaleške doline drugo leto zapored razpravljali o duševnem zdravju otrok in mladih

 

Sejno dvorano velenjske mestne hiše bodo v četrtek, 22. februarja 2024, na povabilo Medobčinske zveze prijateljev mladine (MZPM) Velenje, ki je regijski koordinator nacionalnega projekta Otroški parlamenti, ki poteka pod okriljem Zveze prijateljev mladine Slovenije (Zveza prijateljev mladine Slovenije - ZPMS) in župana Mestna občina Velenje Petra Dermola, »zasedli« mladi parlamentarci. Na 34. medobčinskem Otroškem parlamentu za Šaleško dolino bo sodelovalo 72 mladih parlamentarcev. Predstavniki vseh 9 osnovnih šol iz Šaleške doline bodo drugo leto zapored razmišljali in razpravljali na zelo aktualno in pomembno temo »Duševno zdravje otrok in mladih«. Mladi parlamentarci bodo najprej delo opravili v štirih podskupinah pod vodstvom izkušenih mentorjev, saj bodo z delom začeli ob 10. uri. Iskali bodo odgovore na vprašanja, kaj je duševno zdravje, kako na njihovo duševno zdravje vpliva okolje, v katerem živijo, kje najdejo vire moči in kje vidijo spremembe za krepitev njihovega duševnega zdravja. Plenarni del zasedanja, na katerem bodo predstavili svoje sklepe in predloge, pa se bo začel ob 11.30 uri. Mladi zagotovo ne bodo govorili le o problemih, ampak tudi o iskanju rešitev, da bi jim bilo na področju duševnega zdravja lažje skozi občutljiva najstniška leta. In prav pri slednjem jim lahko pomagajo odrasli, ki bodo tudi tokrat gostje otroškega parlamenta.

Plenarni del zasedanja bo z nastopom popestril tudi Kvartet saksofonov Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje, po koncu razprav mladih parlamentarcev pa bodo besedo dobili tudi gostje. Mladi parlamentarci bodo izbrali 8 predstavnikov Šaleške doline, ki jih bodo zastopali na 34. regijskem Otroškem parlamentu. Ta bo 14. marca potekal v velenjski Vili Rožle, sodelovali pa bodo tudi mladi parlamentarci iz Spodnje in Zgornje Savinjske doline. Medobčinski Otroški parlament za Spodnjo Savinjsko dolino bo prav tako potekal v četrtek, 22. februarja, na I. Osnovni šoli v Žalcu. V Zgornji Savinjski dolini ga pripravljajo po počitnicah, v torek, 5. marca, na OŠ Gornji Grad. Na regijskem otroškem parlamentu bo sodelovalo 8 predstavnikov vsake od treh dolin regije SAŠA, ki jih izberejo mladi parlamentarci. Za nacionalni otroški parlament, ki bo 8. aprila v Državnem zboru v Ljubljani, bodo v Vili Rožle izbrali 6 udeležencev, ki bodo vrstnikom iz vse Slovenije predstavili razmišljanja, predloge in sklepe mladih iz naše regije. Na nacionalnem zasedanju bodo mladi izbrali tudi novo temo, ki bo aktualna v naslednjem šolskem letu.

 

Vabilo
Vabilo
Utrinki 33. MOP
Utrinki 33. MOP
Utrinki 33. MOP
Utrinki 33. MOP
Utrinki 33. MOP
Utrinki 33. MOP
Utrinki 33. MOP
Utrinki 33. MOP
Utrinki 33. MOP
Utrinki 33. MOP
Utrinki 33. MOP
Utrinki 33. MOP
Vabilo
Utrinki 33. MOP
Utrinki 33. MOP
Utrinki 33. MOP
Utrinki 33. MOP
Utrinki 33. MOP
Utrinki 33. MOP

Pomagajo nam